Ce nu te poate obliga angajatorul să faci, conform legii: dacă ești salariat, trebuie să știi

de: Ozana Mazilu
06 03. 2023

Dacă ești salariat, trebuie să știi că programul de lucru trebuie să se încadreze în limitele timpului de muncă prevăzut în contract.

Legea prevede că pentru munca suplimentară este nevoie de acordul angajatorului și al salariatului. Astfel, există limitări specifice în cazul persoanelor angajate cu timp parțial, precum și o durată normală de opt ore/zi și de 40 de ore/săptămână pentru cei cu normă întreagă. În caz de nerespectare a acestor prevederi, angajatorul riscă sancțiuni financiare.

Dacă ești salariat, trebuie să știi această lege

Este important de menționat că timpul de muncă este un element esențial care poate fi modificat exclusiv prin acordul părților. De asemenea, timpul de muncă este definit de Codul muncii ca fiind „orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și își îndeplinește sarcinile și atribuțiile”.

Așadar, conform art. 41 alin. (3) din Constituție, Codul muncii a prevăzut o durată normală a timpului de muncă de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână pentru salariații angajați cu normă întreagă, iar pentru cei angajați cu timp parțial – interdicția prestării în afara timpului de muncă prevăzut în contract.

Mai mult, potrivit dispozițiilor art. 15^1 lit. d) și ale art. 260 alin (1) lit. e^3), se poate discuta chiar despre muncă nedeclarată și despre o amendă de la 10.000 la 15.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

Mai exact, conform Codului muncii, nu a fost luată în calcul o variantă în care salariatul ar fi obligat să presteze în afara timpului de muncă pe care și l-a asumat atunci când a semnat contractul de muncă.

E important de știut, de asemenea, că legea nu reglementează pauza de masă ca fiind obligatorie. Aceasta este un drept al angajaților dacă lucrează mai mult de șase ore pe zi. Pauzele sunt stabilite prin regulamentul intern, dar nu este specificată o durată standard. Totuși, mulți angajatori aleg să ofere un timp de 15, 30 sau 60 de minute. Bineînțeles, ele nu sunt incluse în durata zilnică a timpului de muncă, dar pot exista excepții.